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• Standard Number: 1910.181(a)(29); 1910.181(j)(2); 1910.184(c)(6); 1917.45; 1918.66; 1918.81; 1926.753

This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may
 not be applicable to any situation not delineated within the original correspondence.

January 10, 2006



Mr. Craig McCandless

Ashley Sling, Inc.

100 Great S.W. Parkway

Atlanta, GA 30336



Dear Mr. McCandless:



This is in response to your letter of August 16, 2005, requesting clarification of the Occupational Safety and Health
 Administration (OSHA) requirements for safety latches on hoisting hooks. You indicated in your letter that the
 requirements for latches on hooks were only stated in the OSHA standard at 29 CFR 1910.181, Derricks, and you found no
 such mention in §1910.184, which contains requirements for Slings. Your paraphrased question and our response are
 provided below.


Question: Does OSHA require the use of latches on hooks on slings?


Response: Whether OSHA requires a safety latch on a sling hook depends on the activity for which the sling is being
 used.



You are correct that although the standard for slings provides that "[s]lings shall be securely attached to their loads," the
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 section does not explicitly require that the hook be equipped with a safety latch (29 CFR §1910.184(c)(6)). Use of a hook
 with a safety latch would, of course, be one way of securely attaching a sling to its load. As you also noted, OSHA's
 standard for derricks does include an explicit requirement for latch type hooks: "Hooks shall meet the manufacturer's
 recommendations... [and] [s]afety latch type hooks shall be used wherever possible." (29 CFR §1910.181(j)(2)(i) and
 1910.181(j)(2)(ii)). The standard defines "safety hook" as "a hook with a latch to prevent slings or load from accidentally
 slipping off the hook." (29 CFR §1910.181(a)(29)).



We would also call your attention to the following provisions in OSHA's maritime and construction standards: 29 CFR Part
 1917, Marine Terminals, at 29 CFR §1917.45(e)(2) ("Crane hooks shall be latched or otherwise secured to prevent
 accidental load disengagement."); 29 CFR Part 1918, Safety and Health Regulations for Longshoring, at 29 CFR
 §1918.66(e)(2) ("Crane hooks shall be latched or otherwise secured to prevent accidental load disengagement."), and at
 §1918.81(b) ("Cargo handling bridles, such as pallet bridles, which are to remain attached to the hoisting gear while
 hoisting successive drafts, shall be attached by shackles, or other positive means shall be taken to prevent them from
 being accidentally disengaged from the cargo hook."); and 29 CFR Part 1926, Safety and Health Regulations for
 Construction, at 29 CFR §1926.753(d)(2)(ii) (in specified situations, "Hooks with self-closing safety latches or their
 equivalent shall be used to prevent components from slipping out of the hook...").



The Occupational Safety and Health Act of 1970 also contemplates that, in the absence of a specific OSHA standard
 addressing a hazard, employers are required, by the statute's "General Duty Clause" (Section 5(a)(1)), to protect
 employees from serious recognized hazards. OSHA often considers the provisions of industry consensus standards, such
 as those published by the American National Standards Institute (ANSI) or the American Society of Mechanical Engineers
 (ASME), when evaluating whether a hazard is "recognized" and whether there is a feasible means of abating that hazard.
 One such provision that OSHA would consider is Section 2-1.14.5, Hooks, of ASME 30.2-2001, Overhead and Gantry
 Cranes: "Latch-equipped hooks shall be used unless the application makes the use of the latch impractical or
 unnecessary."



Thank you for your interest in occupational safety and health. OSHA requirements are set by statute, standards, and
 regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they
 cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed.
 Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
 guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at
 www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement
 at (202) 693-1850.



Sincerely,



Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs
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